Fizyoterapist, Çocuk Nörogelişimi
SEREBRAL PALSİDE 20 YILLIK DENEYİM
Bütünsel Sistematik Nörogelişim Kurucusu
BSN
Bütünsel Sistematik Nörogelişim
Bütünsel Sistematik Nörogelişim çocuk rehabilitasyon alanında uygulanan “Düşünce - Duyu/Duygu - Hareket” döngüsünde birleştirici ve genişletici pozitif yönde ilerleyişi tetikleyen gelişimsel bir çocuk-aile yaşam ekolüdür. |
Özel gereksinimli çocukların nörogelişimsel gelişimine, çocuk ve ailenin rehabilitasyon süreçlerine, çocukların toplumsal rol desteğine odaklanan bütünleştirici bir evrensel gelişim yaklaşımdır. |
Çocuk Nörogelişimini bir sistemler bütünü olarak ifade eder ve bu alt sistemlerin birbiri ile uyumlu çalışması sonucunda gelişimin anlamlı bir sonuç ortaya koyabileceğini savunur. |
Her çocuğun kendi bütünsel yapısının farklı olduğunu ve işleyen gelişimsel sistemlerinin dengesinin farklı olduğunu söyler.Bu nedenle standart, tekrarlı, güçlendirmeye yönelik egzersiz yaklaşımını doğru kabul etmez. |
Her çocuğun, her anının yeniden değerlendirildiği, potansiyelinin arttırılması için desteklendiği ve bu potansiyelin fonksiyonelliğe dönüştürülmesi için yapılandırıldığı bir nörogelişimsel süreç kavramıdır...
Serebral palsili bir çocuk hareket etmeye karar verdiğinde bedeninde gördüğünüz karmaşıklık merkezi sinir sistemi dediğimiz beyinde yaşanan karmaşıklıktır aslında.
Beden Beynin Yansımasıdır…
Herhangi bir nedene bağlı olarak ya da olmaksızın, beyinde yaşanan sinir hücresi hasarı gelişimin beyin tarafından daha az hücreler arası bağlantı ile organize edilmeye çalışılması demektir.
Bu daha az sinir hücresi bağlantısı ise; hareket edebilmek ile ilgili problemlere neden olur.
Özellikle beynin problem yaşadığı alan hareket sistemi üzerinde daha fazla görevili olan bir alan olduğunda, yaşadığı problemin boyutuna ve alanının genişliğine göre hareket probleminin de seviyesi belirlenmektedir.
Problemin boyutu ne olursa olsun her çocuk hareket etmek ister.Canlılığın temeli döngüselliktir. Bu nedenle çocuklarda yuvarlanabilmek, bir yerden bir yere akabilmek, yer değiştirebilmek, uzanmak, yakalamak ve daha bir çok hareketsel yapılanmayı yaşamak isterler. Yaşamak istedikleri hareketsel yapı biyolojileri, karakterleri, potansiyelleri ve çevresel etkenleri ölçüsünde farklılık gösterir.
Pekiyi bir çocuk dönmeye çalıştığında, yürümeye çalıştığında ya da oturmaya çalıştığında ne olur?
Daha az hücre bağlantısı ile daha az ve aynılaşmış deneyim nedeni, kaba bir hareket koordinasyonu açığa çıkarır.Çocuk için yanlış bir durum yoktur, elindeki veriler ve potansiyel ile koordine olur. Süreci zorlaştıran, bağımsızlığı geciktiren bu koordinasyon becerisinin basitliği ile ilgilidir.
Basitlik tüm hareket unsurlarının birleşik bir yapıda yani blok bir yapıda koordine olmaya çalışmasıdır. Sertlikler, bu blok yapı hareketi ile oluşur.
Birleşik hareket, tüm hareket unsurlarını aynı anda aynı yöne doğru koordine eder.Bir nevi hücum savaşı gibi. Bu birleşik hareket esneklikten yoksunlaşır. Blok beden her geçen gün katılaşır ve ağarlaşır.
Çocuk için hareket etmenin tek yolu var gücü ile tüm beden unsurlarını birleştirmek yani yapıştırmak olur. Açılamayan kollar, açılamayan kalça, açılamayan omurga…vs. hep bu hareket davranışı ve bu şekilde koordine olma bilgisinden ileri gelir.
Kolay ve hızlı hareket etmenin yolu ise birbirinden ayrışabilen beden unsurları ve bu ayrışan unsurlar arasında ki bütünsel bağlantısallıktan geçer. Beden unsurlarının etkileşimsiz ayrışması da aşırı gevşemeye neden olur. Beden unsurları bir biri arasında ki değişken etkileşimi inşa edebildiği sürece hareket davranışlarında gelişim gösterebilir. Bu aynı zamanda beyinde ki koordinasyon bilgisinin de artışını sağlar. Beyin yapısı plastisite özelliğinden dolayı genişler ve derinleşir.
Hareket davranışları koordinasyon bilgisi dahilinde etkinlik kazanabilir.
Bedensel bağımsızlığı ve anatomik düzgünlüğü aynı koordinasyon bilgisi ile sağlayamaz çocuklar, bu konuda gelişebilmeleri değişen ve gelişen koordinasyon bilgisi iile olabilir ancak.
İlkay Çolapkulu
BSN Kurucusu
İletişim Formu
Nörogelişimsel süreçte oluşturulacak desteklenme stratejisi için bizler ile iletişime geçebilirsiniz...
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş deneyim sunabilmek için çerezler kullanıyoruz.
Özelleştir Kabul et
Daha detaylı bilgi : Çerezler Hakkında