Fizyoterapist, Çocuk Nörogelişimi
SEREBRAL PALSİDE 20 YILLIK DENEYİM
Bütünsel Sistematik Nörogelişim Kurucusu
BSN
Bütünsel Sistematik Nörogelişim
Bütünsel Sistematik Nörogelişim çocuk rehabilitasyon alanında uygulanan “Düşünce - Duyu/Duygu - Hareket” döngüsünde birleştirici ve genişletici pozitif yönde ilerleyişi tetikleyen gelişimsel bir çocuk-aile yaşam ekolüdür. |
Özel gereksinimli çocukların nörogelişimsel gelişimine, çocuk ve ailenin rehabilitasyon süreçlerine, çocukların toplumsal rol desteğine odaklanan bütünleştirici bir evrensel gelişim yaklaşımdır. |
Çocuk Nörogelişimini bir sistemler bütünü olarak ifade eder ve bu alt sistemlerin birbiri ile uyumlu çalışması sonucunda gelişimin anlamlı bir sonuç ortaya koyabileceğini savunur. |
Her çocuğun kendi bütünsel yapısının farklı olduğunu ve işleyen gelişimsel sistemlerinin dengesinin farklı olduğunu söyler.Bu nedenle standart, tekrarlı, güçlendirmeye yönelik egzersiz yaklaşımını doğru kabul etmez. |
Her çocuğun, her anının yeniden değerlendirildiği, potansiyelinin arttırılması için desteklendiği ve bu potansiyelin fonksiyonelliğe dönüştürülmesi için yapılandırıldığı bir nörogelişimsel süreç kavramıdır...
Nörogelişimsel problemlerde dil ve konuşma becerilerinde kayıp yaşayan çocuklar için alternatif iletişim ideal bir yoldur. Alternatif destekler özel gereksinimlilik yaşamında kaçınılmazdır.Gerek yürüme becerilerinde gerekse iletişim becerilerinde.
İletişim becerileri aynı zamanda duygusal ve bilişsel gelişim için en önemli dayanak noktasıdır. İletişimsel zenginlik beyin çalışma performansını ciddi derecede artırır. İletişim derinliği ve genişliği çocukların duygusal durumunu dengelendirir, davranış olgunluğu geliştirir, düşünce zemininde gelişimi destekler.
Çocukarın yaşları ilerlerken ifadelendirmek istedikleri şeyler de büyümektedir. Çocuklar bu büyümeyi karşılayacak dil materyaline sahip olamadığında duygusal çöküntüler, zihinsel gerilemeler ve negatif davranış periyotları göstermeye başlar.
Çoğu kez çocuklar gelişmiş çeşitli anlatımlarda bulunamadığı için öğrenme sorunları ve duygu-davranış sorunları yaşamaktadır.
Konuşma becerisinde ciddi işaretler gösteremeyen çocuklar için iletişim lideri alternatif yolu en kısa zamanda düşünmelidir.
Gelişimin ilk 36 ayında jest mimik dili kullanamayan, ses ve hece perdelerinde genişlik gösteremeyen, kelime çeşitliliği sergileyemeyen, melodik mırıldanmalarda bulunamayan, yüz-ağız-dil kaslarında koordinasyon kaybı yaşayan çocuklarda alternatif iletişim gelişim sürecine dahil edilmelidir.
Alternatif iletişim süreci ile yola devam eden çocuklar dil gelişimi sürecine de devam edebilirler. İki yol da aynı anda sürdürülebilir. Bu iki farklı yol birbirini engellemez bilakis birbirine destek olur. Tıpkı iki dil ile büyüyen farklı iki dili konuşabilen çocuklar gibi.
Alternatif iletişim materyaliniz teknoloji destekli ya da teknoloji desteksiz olabilir.Başlangıç aşaması çocuğun potansiyeli ve ailenin imkanları doğrultusunda belirlenir.
Teknoloji desteği kullanmadan bir alternatif iletişim tablosu oluşturacaksanız resimler, kelimeler, işaretler ve cümlelerden bir araya gelen bir sistematizasyon oluşturmalısınız.Bu sistemi kendi oluşturacağınız çıktılar ile çocuğunuzun durumuna göre tasarlayabilirsiniz.
Teknoloji desteği ile oluşturulan alternatif iletişimde ise hazır şablonlar iletişimi tasarlamak için tabletinize ya da bilgisayarınıza yüklenmektedir.
Alternatif iletişim özel gereksinimlilikte önemli bir konudur.Ülkemizde yaygınlaşmakta zorlanan bir konu başlığı aynı zamanda.Alternatif iletişim, alternatif okullar ve alternatif sosyal gruplar şu an rehabilitasyonun en çok ihtiyaç duyduğu alandır.
Alternatif iletişim sürecine ihtiyaç duyan çocukların sayısı nörogelişimsel problemler dünyasında oldukça fazladır ve büyük oranda çocukların bu desteğe ulaşması gecikmektedir.
Alternatif destek çocukların gelişimine pozitif seyir getirir. Bu desteğin hızlıca sağlanması ve alternatif iletişime sahip sosyal grupların oluşturulması en acil çözüm ihtiyaçlarından biridir.
İlkay Çolapkulu
İletişim Formu
Nörogelişimsel süreçte oluşturulacak desteklenme stratejisi için bizler ile iletişime geçebilirsiniz...
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş deneyim sunabilmek için çerezler kullanıyoruz.
Özelleştir Kabul et
Daha detaylı bilgi : Çerezler Hakkında