Fizyoterapist, Çocuk Nörogelişimi
SEREBRAL PALSİDE 20 YILLIK DENEYİM
Bütünsel Sistematik Nörogelişim Kurucusu
BSN
Bütünsel Sistematik Nörogelişim
Bütünsel Sistematik Nörogelişim çocuk rehabilitasyon alanında uygulanan “Düşünce - Duyu/Duygu - Hareket” döngüsünde birleştirici ve genişletici pozitif yönde ilerleyişi tetikleyen gelişimsel bir çocuk-aile yaşam ekolüdür. |
Özel gereksinimli çocukların nörogelişimsel gelişimine, çocuk ve ailenin rehabilitasyon süreçlerine, çocukların toplumsal rol desteğine odaklanan bütünleştirici bir evrensel gelişim yaklaşımdır. |
Çocuk Nörogelişimini bir sistemler bütünü olarak ifade eder ve bu alt sistemlerin birbiri ile uyumlu çalışması sonucunda gelişimin anlamlı bir sonuç ortaya koyabileceğini savunur. |
Her çocuğun kendi bütünsel yapısının farklı olduğunu ve işleyen gelişimsel sistemlerinin dengesinin farklı olduğunu söyler.Bu nedenle standart, tekrarlı, güçlendirmeye yönelik egzersiz yaklaşımını doğru kabul etmez. |
Her çocuğun, her anının yeniden değerlendirildiği, potansiyelinin arttırılması için desteklendiği ve bu potansiyelin fonksiyonelliğe dönüştürülmesi için yapılandırıldığı bir nörogelişimsel süreç kavramıdır...
1- Karar Verme
Ekranda uzun soluklu ne izleneceğinin kararıi ilk adımdır. Birlikte bu seçimi yapın. Seçenekleriniz bol ve olabildiğince farklı olsun. Seçimlerde değişkenliğe önem gösterin. Aynı şeyin uzun süre sık izlenimine hapsolmayın.
2- Ortak Paylaşım
İzlenen içeriğe hakim olmaya çalışın. İçerik hakkında konuşma diyalogları geliştirin. İçerik hakkında fikir beyan edin, fikir sorun. İzlenen içerik sizin iletişim zemininizin( konuşma diyaloglarınızı) genişlemesi ve gelişmesi için veri tabanı oluştursun.
3- Karakter Yansıması ile Duygusal İfadelere Yol Açma
İzlenen içerik aynı zamanda duygusal eşlikçilik yaratır. Bu duygusal eşlikçiliği gündeme getirin. Çocuklar izledikleri karakter ve olaylarla empatik buluşmalar yaşar ve duygusal yaşantı zemini oluşturur kendine. Dışarıdan sadece izleyen gibi görünen çocuklar aslında hikayenin içindedirler.
Duyguların konuşulması için bir kapı aralayın. Çocuğun bilişsel seviyesine göre konuşma derinliğini şekillendirin. Eylemlerin yarattığı hislerin nedenlerini sorun.
4- İlham Kaynağı Olarak Kullanma
İçeriğin esin verici taraflarını gözlemleyin. İçerikte ki yaşantıların gerçek yaşama taşınma olasılıklarını ön plana çıkarmaya çalışın. O zaman sadece seyirci olmanın ötesine geçer çocuklar ve gerçek duyulanma bütünlüğü ile öğrenmeye açılır kapılar. İçerikte verilen detaylardan kendinize fikir, merak ve yeni öğrenme platformları edinin.
5- Araştırıcı Kimlik Kazanımı Sağlayın
İçeriğin sunduğu fırsatlara merak eklentisi oluşturun. Orada bahsi geçen konuyu başka bir platforma taşıyarak bahsi geçen konunun detaylıca ele alınmasını sağlayın. İrdelenen içeriğin ilgili olduğu başka içeriğe bağlantılılık oluşturmaya çalışın. Öğrenme becerisinin bağlantı kurma zenginliği ile paralele işlediğini unutmayın.
Ekranın faydalı kullanımının 5 Adımı her çocukta uygulanabilir fakat adımların derinliği, ilgi süresi ve rezervi çocuğun zihinsel potansiyeli ölçüsündedir ve tabi iki bu potansiyeli destekleyerek yukarı taşıyabilecek eşlikçinin potansiyel ölçüsü kadardır.
Nörogelişimde konu asla tek başına çocuk değildir. Asla tek başına çocuğun potansiyeli değildir. Çocuğa eşlik eden potansiyel de çocuğun ki kadar önemlidir. Gelişimde genetik (%50) ve çevre (%50) yarı yarıya eş değere sahiptir.
“Çocuklardan bu kadar fazla nasıl cevap alabiliriz ki?” Gibi bir soru geldiyse aklınıza burada devreye alternatif destekler giriyor. Her çocuğun alternatif desteği kendisine özeldir.
Yeter ki kendini geniş cümleler ile ifade edeceği çözümleri yanı başında olsun.
( Not : Bu yazının örneklendirmesi 2025 yaz kampı konseptinde yer alacaktır. )
İlkay Çolapkulu
İletişim Formu
Nörogelişimsel süreçte oluşturulacak desteklenme stratejisi için bizler ile iletişime geçebilirsiniz...
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş deneyim sunabilmek için çerezler kullanıyoruz.
Özelleştir Kabul et
Daha detaylı bilgi : Çerezler Hakkında