Fizyoterapist, Çocuk Nörogelişimi
SEREBRAL PALSİDE 20 YILLIK DENEYİM
Bütünsel Sistematik Nörogelişim Kurucusu
BSN
Bütünsel Sistematik Nörogelişim
Bütünsel Sistematik Nörogelişim çocuk rehabilitasyon alanında uygulanan “Düşünce - Duyu/Duygu - Hareket” döngüsünde birleştirici ve genişletici pozitif yönde ilerleyişi tetikleyen gelişimsel bir çocuk-aile yaşam ekolüdür. |
Özel gereksinimli çocukların nörogelişimsel gelişimine, çocuk ve ailenin rehabilitasyon süreçlerine, çocukların toplumsal rol desteğine odaklanan bütünleştirici bir evrensel gelişim yaklaşımdır. |
Çocuk Nörogelişimini bir sistemler bütünü olarak ifade eder ve bu alt sistemlerin birbiri ile uyumlu çalışması sonucunda gelişimin anlamlı bir sonuç ortaya koyabileceğini savunur. |
Her çocuğun kendi bütünsel yapısının farklı olduğunu ve işleyen gelişimsel sistemlerinin dengesinin farklı olduğunu söyler.Bu nedenle standart, tekrarlı, güçlendirmeye yönelik egzersiz yaklaşımını doğru kabul etmez. |
Her çocuğun, her anının yeniden değerlendirildiği, potansiyelinin arttırılması için desteklendiği ve bu potansiyelin fonksiyonelliğe dönüştürülmesi için yapılandırıldığı bir nörogelişimsel süreç kavramıdır...
AİLE EĞİTİMİ
Her çocuğun gelişimi yaratılış biyolojisi ile, nörogelişimsel süreci ile, içinde yaşadığı ailesel ve çevresel koşullar nedeni ile kendisine özeldir.
Özel gereksinimli çocuklarda, herkese yönelik 'genel aile eğitimi' yeterli sonuçlar vermez.Herkese yönelik anlatılan ortak ve genel bilgi ihtiyaçları karşılamaz.
Eğitim bir öğrenme işidir.Öğrenme ise merakları ve sorunları giderme üzerine kurguludur.
Bir seminer dinlediğinizi düşünün…
Anlatılanları ne ile bağdaştırmaya çalışacaksınız? Kendi çocuğunuz ile.
Soru sormak istediğinizde ise çocuğunuz ile ilgili soru soracaksınız ya da çocuğunuz ile yaşadığınız bir problemi anlatacaksınız. Çocuğunuzun durumuna iyi gelecek şeyleri öğrenmeye çalışacaksınız.
Sizin tek merak ettiğiniz; Haklı olarak, kendi çocuğunuzdur.
Seminerin sadece size özel verilmesini istemez miydiniz?
Sizin çocuğunuzun karakterini, durumunu dinleyen, sorunlarınızı değerlendiren, size göre çözüm üreten bir ortam olması sizin ihtiyaçlarınızı gidermek için daha uygun değil mi?
Genel bilgiler size özel bilgiler değildir.Genel bilgiler hayatınızda tam olarak yer bulmaz.Genel bilgileri yaşamınıza nasıl yerleştireceğinize dair yeniden bir bilgiye gereksinim vardır.
Genel bilgiler yanlıştır demiyorum.Genel bilgi hayatınıza yerleşirken sizin durumunuza özel olarak yeniden şekillenmesi gerekir.Bilgi sizin için dönüşüm geçirmelidir.Bu dönüşümün nasıl olacağı ise çok daha detaylı bir bilgi gerektirir.
Günümüzde inanılmaz bir genel bilgi akışı var.Çocuklarına daha iyi bir gelişim ortamı sağlamak isteyen aileler için bu durum okyanusta inci aramaya benziyor.
Hangi bilginin ve deneyimin çocuğuna daha iyi geleceğini bilemeyen aileler, çözümü her şeyi denemekte buluyor.Denemelere maruz kalan çocuklar ise kendi doğal gelişimini kaybediyor.
Çocuklara sergilediğimiz davranışlar, iletişim formları, oluşturduğumuz çevresel şartlar, beslenme şekli ve daha bir çok farklı unsur Onların gelişimini pozitif ya da negatif şekilde etkiler.
Bu nedenle, aile eğitimi anne babaların dönüşüm sürecidir.Çocuklara uygulanacaklar listesini öğrenmek değil.
Aile eğitimi sadece o aileye verilecek özel bir seminer gibi olmalıdır.Eğitimin odak noktası sadece bir aile olmalıdır.Eğitimci bütün dikkatini o aileye vermelidir.
Çocukların pozitif gelişimi için;
Aile eğitimi nasıl bir süreç gerektirir?
✔️Aile eğitimi her aileye özel olmalıdır, aile ile bire bir çalışılır.
✔️Eğitimi verecek kişi aileyi olabildiğince tanımalıdır.
✔️Çocuğun yaşadığı çevreyi görebilmelidir.
✔️Ailenin çocuk ile olan yaşantılarına tanık olmak gerekir.
✔️Ailenin iletişim dilini dinlemek, reaksiyonları değerlendirmek gerekir.
✔️Aileye çözüm önerileri adım adım verilir.
✔️Her adımda ortaya çıkan sonuçlara göre bir sonra ki öneri oluşturulur.
✔️Ailenin ihtiyacına ve yaşadığı problemlere göre eğitim süreci şekllendirilir.
✔️Aile eğitimi sabit bir eğitim formülünü aileye vermek demek değildir.
Aile eğitimi;
Ailenin yaşam sonuçlarına göre yaşam süreçlerine formül yaratmaktır…
İlkay Çolapkulu
BSN Kurucusu
İletişim Formu
Nörogelişimsel süreçte oluşturulacak desteklenme stratejisi için bizler ile iletişime geçebilirsiniz...
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş deneyim sunabilmek için çerezler kullanıyoruz.
Özelleştir Kabul et
Daha detaylı bilgi : Çerezler Hakkında