Fizyoterapist, Çocuk Nörogelişimi
SEREBRAL PALSİDE 20 YILLIK DENEYİM
Bütünsel Sistematik Nörogelişim Kurucusu
BSN
Bütünsel Sistematik Nörogelişim
Bütünsel Sistematik Nörogelişim çocuk rehabilitasyon alanında uygulanan “Düşünce - Duyu/Duygu - Hareket” döngüsünde birleştirici ve genişletici pozitif yönde ilerleyişi tetikleyen gelişimsel bir çocuk-aile yaşam ekolüdür. |
Özel gereksinimli çocukların nörogelişimsel gelişimine, çocuk ve ailenin rehabilitasyon süreçlerine, çocukların toplumsal rol desteğine odaklanan bütünleştirici bir evrensel gelişim yaklaşımdır. |
Çocuk Nörogelişimini bir sistemler bütünü olarak ifade eder ve bu alt sistemlerin birbiri ile uyumlu çalışması sonucunda gelişimin anlamlı bir sonuç ortaya koyabileceğini savunur. |
Her çocuğun kendi bütünsel yapısının farklı olduğunu ve işleyen gelişimsel sistemlerinin dengesinin farklı olduğunu söyler.Bu nedenle standart, tekrarlı, güçlendirmeye yönelik egzersiz yaklaşımını doğru kabul etmez. |
Her çocuğun, her anının yeniden değerlendirildiği, potansiyelinin arttırılması için desteklendiği ve bu potansiyelin fonksiyonelliğe dönüştürülmesi için yapılandırıldığı bir nörogelişimsel süreç kavramıdır...
ÇOCUKLAR İÇİN TERAPİ NEDİR?
Çocuklar İçin Terapi; Bir Hikaye Kahramanlığından İbarettir.
Çocuklar bütünü görmekte birer ustadır.
Hikayenin bütünü ve kahramanın rolü çocukların odak noktasıdır.Çocuklar hikayeyi yaşamakta birer sanatkar edasındadır.
Çocuk rehabilitasyonu terapötik içerikleri ile bir hikayeye dönüşebiliyorsa ancak çocuk için anlamlıdır.
Çocuklar egzersiz yapmaz.Çocuklar için kas kuvvetinin bir anlamı yoktur.Tek başına kol hareketinin, kalça hareketinin, dönme hareketinin hayatlarında yeri yoktur.Parça parça hareketler bir şey ifade etmez çocuklar için.
Çocuk hikayeyi yaşamak ister.Karakteristik rol üstlenmek ister.Rolü gereği hareketlerini sıralar.Amacı rolünü yaşamaktır.Rolü ile eğlenmek ve daha fazla eğlenmek ister.
Hareket açığa çıkarmak değildir çocukların amacı, zihinlerinde ki hikayeyi yaşamak için hareket aracını kullanırlar.
Hareket bir araçtır, amaç değil.
Hareketi amaç haline getiren terapi hedefleri çocukların beynine ulaşamaz.
Çocukların beyni bütün resmi algılar ve depolar.
Bu nedenle terapinin her anı çocuğa bütün olarak gösterilmelidir.Bütünün bir parçası sadece hedef olarak gösterildiğinde ise çocuk yeterince motive olamaz.Nasıl bir sürecin içinde olduğuna anlam veremez ve sürekliliği sağlayamaz.
Terapide/Yaşamda bir hikaye yaratın çocuklara, baş rol verin.Rolünü rahatça oynayabilmesi için destek verin.Rolünü zenginleştirebilmesi için ilham olun.İletişiminizin kelimeleri hareket için değil, rolün gerektirdikleri için olsun.
Çocuklar için planlarınız hareket açığa çıkartmak değil, yaşantı açığa çıkartmak ile ilgili olursa hareket zaten kendiliğinden doğacaktır.
Bir örnek ile konuya daha da açıklık getirelim;
5 yaşında bağımsız yürüme problemi olan bir çocuk düşünelim.
Nasıl bir terapi hayal edersiniz?
Yürüme egzersizleri, denge egzersizleri, bağımsız ayakta durma egzersizleri gibi bir dizayn yaparsanız eğer, bu oluşum çocuk için ne kadar motive edici olur?Çocuk için ne anlam ifade edebilir? Nasıl bir zevk oluşturur?Bİr ilgi alanı yokken hareket etmek için nasıl bir neden olsun?
Fakat çocuğa bir hikaye sunarsanız, ona bir karakter rolü verirseniz, liderlik etmesini sağlarsanız; hareket için nedenler oluşturmuş olursunuz.Motivasyonu ve enerjisi yüksek bir ilgi alanına doğru, beyinden hareket etmek için emirler ardı ardına gelecektir.Hareket etmek için kendi karar verecek ve kendi çaba sağlayacaktır.
Yetişkinin desteği; hareket etmesi için ikna etmek değildir.
Yetişkinin desteği; çocuğun hareket çabası sırasında, bu çabanın kolaylaştırıcı müdahaleler ile kaliteli sonuçlara varmasıdır.
Çocukların ihtiyacı olan yaşantılardır, egzersizler değil.
Çocuklara yaşayacak hikayeler verin, egzersiz ödevleri değil.
İlkay Çolapkulu, BSN Kurucusu
İletişim Formu
Nörogelişimsel süreçte oluşturulacak desteklenme stratejisi için bizler ile iletişime geçebilirsiniz...
İnternet sitemizdeki deneyimlerinizi arttırabilmek ve kişiselleştirilmiş deneyim sunabilmek için çerezler kullanıyoruz.
Özelleştir Kabul et
Daha detaylı bilgi : Çerezler Hakkında